algemene informatie

 

Leefomstandigheden:
Stokstaartjes leven in het zuiden van Afrika,  het meest op droge open vlakten. Ze leven in holen met groepen van maximaal dertig. Deze holen bouwen ze met gangenstelsels, soms met een oppervlakte van 15 m². In de holen worden speciale kamers gemaakt: slaapkamers, kraamkamers en zelfs toiletten. De toiletten worden schoongemaakt door de mestkevers waarmee ze samenleven. De mestkevers rollen elke dag de uitwerpselen van de stokstaartjes naar buiten en leggen hun eitjes erin.

Als de eitjes uitkomen hebben de stokstaartjes weer een nieuwe schoonmaakploeg. De stokstaartjes zullen de mestkevers nooit eten, want ze zijn giftig voor ze. Stokstaartjes delen de woestijn met hagedissen, schorpioenen en grondeekhoorns. 's Nachts trekken ze zich terug in hun hol, want de nachten kunnen heel koud zijn, en de gevaren die buiten zijn zijn erg groot.

Stokstaartjes eten vooral slakken, spinnen en insecten, maar als ze de kans zouden krijgen zouden ze ook knaagdieren of op de grond nestelende vogels en hun eieren eten. Ze eten ook hagedissen en kleine dieren. Ze eten zelfs giftige dieren, zoals gifslangen en schorpioenen. Door hun razendsnelle reactievermogen kunnen stokstaartjes een slangengifbeet bijna altijd ontwijken. Voor schorpioenengif zijn ze immuun; Ze beginnen bij de staart te eten om niet in de neus gestoken te worden. Stokstaartjes eten ook plantaardig materiaal, zoals knollen en wortels. Ze reinigen hun gebit met behulp met  lange nagels, die ze als een soort tandenstokers gebruiken. 

Stokstaartjes zijn echter gierig als het om eten gaat. Als er een van de diertjes een voedselbron gevonden heeft, zal het de prooi meestal alleen op een afstandje van de groep verorberen. Komen de anderen toch dichterbij, dan gaat de eigenaar er grommend met de prooi vandoor. Alleen de zwakke en jonge dieren mogen mee-eten. Bij de grotere prooien, die ze met meerdere tegelijk doden, maken ze ruzie over wie wat krijgt. Al het vocht dat ze nodig hebben, halen ze uit hun voedsel, dus ze hoeven nauwelijks te drinken.

Voortplanting:

Bij een groep stokstaartjes is er meestal maar één stel wat paart, Dit stel bestaat uit het alfavrouwtje en een man. Het vrouwtje kiest elke keer als ze weer gaat paren opnieuw een mannetje uit om mee te paren. Ook is de taak van het alfavrouwtje om te zorgen dat de andere vrouwelijke stokstaartjes geen kleintjes krijgen, maar als ze net is bevallen is ze hier wel vaak wat toleranter in. Een soort ‘traditie’ tijdens de paring is dat het mannetje het vrouwtje in de nek bijt. Als het vrouwtje gepaard heeft duurt het ongeveer 11 weken voor je haar jongen krijgt, ze wordt dan zo’n 40% zwaarder en is dan 1 kilo (normaal ongeveer 700 gram). Stokstaartjes leggen geen eieren maar krijgen de kinderen net zoals een mens. Een stokstaartje krijgt zo’n 2 tot 5 jongen per keer. Als de stokstaartjes 3 weken oud zijn komen ze voor het eerst uit hun hol om de buitenwereld te ontdekken en ze worden blind en kaal geboren. na 2 maanden kunnen ze ongeveer hetzelfde als hun ouders alleen zijn ze natuurlijk nog wel kleiner.  ook worden ze gezoogd tot ze 3 maanden zijn, vaak zorgen er verschillende vrouwtjes voor de kleine dieren als het alfavrouwtje weg is. Als de stokstaartjes 6 maanden oud zijn worden deze als volwassenen beschouwd.

Uiterlijk:

Stokstaartjes kunnen een beetje verschillen in kleur van lichtbruin tot een beetje zilvergrijs achtig en een lichtere buik. Ze hebben soms wat donkere strepen op hun rug. Hun kop is een beetje lichter soms wel een beetje vuilwit en de ogen lijken een stuk groter door de donkere rand dan ze in werkelijkheid zijn, deze rand is een soort ‘zonnebril’ die hun ogen beschermt tegen het licht van de felle zon omdat stokstaartjes vooral overdag actief zijn. Ze hebben gespierde poten met lange en scherpe klauwen, zodat ze goed kunnen graven en zichzelf kunnen verdedigen. Ook hebben ze goede hersenen waarmee ze erg snel dingen kunnen leren en ook kunnen ze even goed horen als een gemiddeld mens. Ze hebben scherpe tanden 2 hoektanden, 10 kiezen en 6 voortanden en ruiken ze ook nog eens goed.  Een stokstaartje is 25 tot 30 cm groot met een staart van 18 tot 25 cm en wegen 500 gram tot 1 kilo en in gevangenschap worden ze zo’n 10 tot 15 jaar oud. Er zijn geen uiterlijke verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes die duidelijk zichtbaar zijn.

Maak jouw eigen website met JouwWeb